Circulair Warenhuis

Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis heeft een nieuwe locatie in de Haarlemmerstraat in Leiden geopend: het Circulair Warenhuis. Het is een winkel waar duurzame upcycle artikelen en mooie kringloopspullen worden verkocht en tevens naaiatelier en repair café.

Waarom is het nieuw?
Kringloopbedrijf Het Warenhuis verwerkt elk jaar meer dan 2,5 miljoen kilo goederen. We doen ons best om zo veel mogelijk hiervan te verkopen in onze filialen, maar sommige spullen zijn kapot, beschadigd of te gedateerd voor de verkoop. Deze onverkoopbare producten worden afgevoerd naar gespecialiseerde bedrijven die de materialen met respect voor het milieu verder verwerken. Deze goederenstroom gaan we nu drastisch verminderen.

Van restmateriaal naar hoogwaardige, trendy producten
In ons restmateriaal zitten veel herbruikbare grondstoffen die behouden kunnen blijven en door Het Warenhuis zelf nog opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo kan oude kleding grootschalig worden vervilt en dat vilt kan vervolgens verwerkt worden tot handgemaakte tassen of andere modeaccessoires. Verschillende soorten beschadigd hout worden in repen gezaagd en vervolgens gemengd weer aan elkaar gelijmd worden, wat prachtige tafels, dienbladen en snijplanken oplevert. Oude spijkerstof wordt verwerkt tot hoogwaardig isolatiemateriaal en hiervan is Het Warenhuis inmiddels dealer geworden.

Nieuw initiatief, nieuwe locatie
Het idee om onverkoopbare materialen opnieuw te gebruiken en er nieuwe producten van te maken, het zogenaamde upcyclen, staat niet alleen. Als het gaat om duurzaamheid zijn er nog twee belangrijke pijlers: reparatie en recyclen. Zo werd bij Het Warenhuis het idee geboren om deze drie pijlers te verenigen in een nieuw project: het Circulair Warenhuis!

Op deze nieuwe locatie worden modeaccessoires gemaakt van vilt. Dit vilt wordt door een gespecialiseerd bedrijf gemaakt van oude kleding van Het Warenhuis. Houten producten worden ontworpen en houtsoorten verlijmd tot nieuwe artikelen met prachtige kleurschakeringen. In het repair café, het tweede in Leiden, gaat het om herstellen van huisraad en het overbrengen van kennis op de klant.

In de bijbehorende winkel worden de designartikelen verkocht en staat de kwaliteit hoog in het vaandel. Duurzaamheid en kwaliteit gaan uitstekend samen. Ook is er een beperkt assortiment kringloopgoederen verkrijgbaar.

Mensen doen en leren
Net als in de rest van Het Warenhuis staan ook bij het Circulair Warenhuis de mensen centraal. Dit nieuwe initiatief biedt bijzondere kansen voor de mensen die er werken. Iedereen is welkom. Er werken vakmensen, vrijwilligers die een nuttige en gezellige invulling van hun dag zoeken, mensen die toewerken naar betaald werk en vrijwilligers die een vak willen leren.

De begeleiding van de medewerkers gebeurt ook op deze locatie op basis van de PiëzoMethodiek.

Voor meer informatie over het Circulair Warenhuis kunt u contact opnemen met Coördinator Duurzaamheid van Het Warenhuis, Michael Spierenburg via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Kringloopbedrijf Het Warenhuis | All rights reserved